Det er noe eget ved å løfte opp en fysisk bok, åpne den og kjenne den særegne duften av bok og papir. Spesielt når det snakk om innbundet bøker. Her er boken gjerne en viktig del av opplevelsen. Så kan man bla frem og tilbake, kjenne igjen kapitler og ofte er det med noen gode kart over den verden som forfatteren har skapt først i boken. Så når du er usikker så kan du raskt sjekke.

Eldre utgaver

I stuen så har jeg en bokhylle og der står alle mine ”gode” venner. Ikke bøker som jeg har satt frem for å bevise noe eller for å si: se hva jeg har lest. Nei, dette er bøker som jeg har lest flere ganger og som jeg har likt i mange år. Jeg har ikke lyst til å bytte ut disse bøkene med den elektroniske varianten, fordi det gir meg glede når jeg sitter i sofaen og ser på dem. På den andre siden, så leser jeg dem lenger. Ikke slik jeg gjorde før. Nå står de mest til pynt, men er en viktig pynt. De minner meg om barndommen, om besteforeldre som er gått bort og om mye annet.

Gamle pocketbøker

Jeg har alltid elsket å lese og brukte mye av min ungdom på å lete etter visse bøker i en serie eller lignende. I mange tilfeller så fant jeg dem og disse bøkene ble noen av mine absolutte favoritter. Disse pocketbøkene er full av skrivefeil og ikke minst, språket er svært enkelt. Jeg ville kanskje ikke kjøpt disse bøkene i dag, men de er en viktig del av min ungdomstid. Så disse bøkene har også en plass i bokhyllen min. Jeg tror ikke man vil finne disse bøkene igjen nå, selv om man går i alle bruktbutikker i hele landet. De er for gamle. Men i min bokhylle så har de en selvsagt plass og det tror jeg at de har i andres bokhyller. For det er noe eget med noen bøker.

Bildebøker

Jeg mener helt bestemt at bøker med mye bilder i, enten som illustrasjoner eller hvor alt handler om bildene, passer best i en fysisk bok. Bildene kommer så klart frem og du kan bla raskt frem og tilbake. Dette gjelder spesielt hvis det er en instruksjonsbok av et eller annet slag. Jeg har kjøpt noen bøker som viser hvordan man skal konstruere et laftet hus og andre spennende byggverk. Det kunne ikke falle meg inn å skulle ha dette som en elektronisk versjon fordi jeg trenger å bla frem og tilbake i boken hele tiden.